söndag 28 augusti 2011

ATV Träffen i Säter 2011

Allt har sitt slut, tyvärr. Sveriges bästa ATV träff är slut igen. Men det är med ett leende man packar upp kläder som luktar mylla, myr och skit och skall ta itu med att i ett par timmar tvätta bort ett lager Dalarna av hjulingen.

Det här var en riktigt grym helg, än en gång har eldsjälarna på Säters MK överträffat sig själva. Allt har blivit lite bättre kring detta event, organisationen funkar, tidsplanerna är het ok och tävlingarna är bra uppstyrda. Att det ÄR så bra här bevisas återigen av de trogna deltagarna. Det var kring 100 st ATV entusiaster som valde att sluta up på Aspnäsbanan i Säter.


Fredagen började på Säters camping i vanlig ordning. Några hade bokat bastuflotten andra skruvade på hojarna inför helgen. Alla hälsade på varandra och som vanligt är det bra stämning i stugorna. Det grillas, skålas och snackas hela kvällen.
I år låg träffen lite tidigare vilket är bra eftersom det fortfarande är lite sommar i luften. Campingen hade fått nya ägare som säkert fick en ny upplevelse vad det gäller campingbesökare. Positiv förstås.


Halvåtta var det uppstigning Lördag morgon. Inskrivning fram till halvnio och förarmöte kvart i nio.
Man delade upp deltagarna fyra grupper, det är ju helt ohållbart att köra en safari med hundra personer. Det lärde man sig för två år sedan.

Sen vart det en 6 mila safari som har alla element att bjuda på, allt från klättring, skotarspår, enduro och surhål. Alla som kört denna sväng vet ju att det ligger två stycken efter varandra legendariska surhål som alla är tvugna att passera för att komma vidare. Här kan man inte fuska helt enkelt. Och de bästa spårvalen försvinner snabbt när hundra ATV's skall forcera. Det winschades friskt och paddeldäcken skickade kaskader med lera upp i luften.

Den här drog vi upp i första surhålet. Även en Renegade kan fastna i skiten.

När man nått slutet på turen bjöds det på lunch och sen var det samma tur tillbaka, denna gång i ett helt annat tempo än ditvägen. Nu släppte vi på i klassiskt endurotempo, hurra! Det hanns även med lite leka i Sahara, sandtaget innan vi kom tillbaka till motorklubben.
Efter ett par varv på myren och lite utforskande på Säters MK's område var det dags för den anrika tävlingen "längst i kärret". Ca tio tappra deltagare visade hur man skitar ner sig på bästa sätt. En STOR eloge till Roffes telning, Pierre 8 år som ställde till med en skräll utan dess like! Imponerande!


Mia Jimmerholt får en lerinpackning.
Efter kärrtävlingen begav vi oss tillbaka till campingen för lite ombyte inför kvällens aktiviteter och middag.
Middagen och efterföljande fest var som vanligt bra, denna gång fanns det liveband med. Vi hittade även en vilsen engelsman på campingen som bar på en didgeridoo, han fick följa med och dra en aborginiervals på sitt trärör. Uppskattat.
Söndagen på Säterträffen är som vanligt tävlingsdagen. Nyheterna för i år var det en nygrävd Mudrace bana med två bassänger. Trialbanan var nydragen på den gamla crossbanan. Det fanns även en tipsrunda på man kunde fara runt på.

Prisbordet. Undertecknad gick hem med en Honda väska.
I trialen sopade sista deltagaren Bobby Ericsson hem förstaplatsen överlägset. En riktig skräll... eller var det? Nja, alla som kört med Bobby vet att han kan böja en hjuling i kurvor och lutningar man inte trodde var möjligt. Blanda upp det med en bakgrund från cykeltrial, skateboard och ett andra boende i Pålamalmsgropen så förstår man att detta inte var någon match.

Christian Lindström formligen flög genom banan.
Mudracet dominerades som vanligt av Trödje-ligan, alltid lika kul att se dessa herrar i action. Kenneth Lindström fick på nöten av brorsan sin Christian, som hade ett grymt löd i tummen. Det är på allvar, det kan man känna i luften men alltid med en glimt i ögat. Trödje kommer att förknippas med en pionjärstämpel vad det gäller Mudrace disciplinen i Sverige. Inte så konstigt när dom satsat så helhjärtat och även haft Kenneth över i USA på Mudnationals för att testa "the real thing". Way to go!

Värt att nämnas är att Sveriges Mudrace drottning nummer ETT, Katja Sjödin som vanligt visade att det inte behövs en damklass i denna sport. Hon hamnade i semifinal utan några större problem, nästa år Katja så måste du upp på prispall!ATV eliten samlad.

Skall man åka på en träff i Sverige och inte vet vilken så är Säter stället. Hit kan man åka med åkkompisarna, klubben eller familjen. Att ha barn med sig är inga problem, här finns hoppslott och minicrossbana.
Det finns som sagt all typer av utmaningar för alla typer av åkare till ett bra pris. Hela helgen kostade bara 500:- i anmälningsavgift och då fick man lunch och middag på Lördagen. Campingen kostade endast 200:- sängen för två nätter.
 Tack till alla ni som var med denna helg och ett jättetack till arrangören som lyckades att verkligen få till en ritkigt grym ATV helg!


Legenden Pete äntrar alltid lerhål med rök och mystik. Bridge-Burnout.

Som vanligt när ATV STHLM är ute på träff blir det film och foto. Nu skall det klippas och klistras lite. Det kommer att bli blött och skitigt som vanligt i filmrutan! Håll utkik på våran Youtube kanal och i forumet så missar ni inget!

8 kommentarer:

 1. Fantastiskt välskrivet - kan bara hålla med till 100%

  SvaraRadera
 2. Sjujedanes vilken bra Write-up.
  Hoppas på lite bilder från Anders oxå.

  SvaraRadera
 3. Säterträffen vinner på sitt avslappnade sätt och sin urtrevliga personal.....

  SvaraRadera
 4. Håller med tidigare talare! Och ja!! Nästa år då jääävlar ska jag hamna på pallen!!! ;)

  SvaraRadera
 5. Mycket bra summerat häller med i allt

  Kjell Göteborgarn

  SvaraRadera
 6. Swedish Performance tackar för en rolig helg och intressant att se så många Can Am maskiner på en och samma plats!
  Så får vi bolla ideer för produkter till Can Am!

  SvaraRadera
 7. Jag förstår inte att man inte bara gör produkter till Can-Am, det är ju typ 80% av alla maskiner! :D

  Och tack alla för de fina kommentarerna!!

  SvaraRadera