måndag 17 september 2012

Hallsbergs MK Endurospåret.Ingen kan väl ha undgått att 29 September är årets uppgörelse mellan Sveriges uthålligaste åkare.
Tre och Sex timmars Enduron i Hallsberg. Inför loppet gavs det möjlighet att faktiskt testa spåret innan tävling vilket var riktigt uppskattat. 17 st åkare befann sig på plats nu i helgen för att se vad som bjöds.


Magnus Lindberg jagar frenetiskt Robert Högfeldt.Spåret är nästan exakt 10 km långt. Relativt flackt några enstaka upp-och-nerförsbackar. 95% av spåret är sand och fingrus. De sista procenten består av lite berghäll och några hundra meter av lite mer stenig karaktär. Och sen är det några stalpar, whoppies.

Kommer detta bli en vinnarmaskin?
Eller "några" är en stark underdrift. Det är i princip stalp hela tiden. Här finns stalp så att räcker och blir över. En del kan man flyga över, andra får en att flyga över.. styret. Här gäller det att få in rytm, jobba med kroppen och vara följsam.


Det gäller att tejpa händerna....
Jag var tvungen att stå i princip hela varven,
det finns få sträckor man kan sätta sig ner och vila lite grand. Kommer man i otakt eller tappar koncentrationen under en sekund eller två så straffas det omedelbart i form av att man fladdrar av eller sitter i ett trädFör träd finns det, vilket är ganska bra, spåret skulle bli alltför snabbt om inte de där furorna ständigt påminde en om att hålla tillbaka lite med tummen. Det kan bli smalt på en del ställen men saktar man bara ner så är det inga problem att ta sig igenom, ingen fara för plasten helt enkelt. Spåret ÄR snällt mot maskin om man såklart håller sig i spåret. Nu i helgen var det en hel del som fick erfara att ligger man på LITE för mycket så kommer smällarna som ett brev på posten.

Av 17 st som testade på så (citat av fabrikörn):
"Facit av träningen en havererad ram, 1 drivaxel, 1-2 bärarmar några servon som fick spel, några styrstag 3st punkteringar lite plast som rök nån stukad tumme, några som for över styret!"

Undertecknad lämnade sin maskin ofrivilligt 2 gånger..

Närstudie av banan, grus, sand. Allt i en ändlös sinusform.

Jag hann med sex varv på ca 4 timmar. Då blev det lite äta emellanåt. Det som var anmärkningsvärt var att det gick åt fyra liter vatten. Man blir törstig av att studsa stalp i fyra timmar helt enkelt.


Det skall bli otroligt intressant att se hur resultatet kommer att bli den 29:e. Det kan sluta hur som helst, det handlar om taktik, körstil, fysisk form, uthållighet och en skopa tur.

Alla kan vara med att köra detta lopp, väljer man tretimmarsalternativet och inte gasar på som den sista dagen vore kommen så kommer man absolut komma i mål. Inga snorklar, kylaruppflyttningar eller specialdäck behövs. Jag körde runt på 26" Sedona Buzzsaw's utan några helst problem.
 
För mer information kring tävlingen den 29 Sept:
 

Tack till Åke Edgarsson för en del av bilderna!

Karta över spårdragningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar