tisdag 1 februari 2011

Fokus på tävling: Hunt The wolf

"What is food without spices? What is ATV-life without Hunt-The-Wolf?"

Hunt the wolf har kallats Europas och kanske världens hårdaste ATV tävling. Tävlingen körs årligen i byn Cluj-Napoca i transylvanien, Rumänien.
Bakom detta evenemang står två personer, Mihai Concioiu (RO )och Oliver Renzler (ITA) , båda erfarna ATV förare.Hunt The wolf's grundare: Mihai Concioiu (RO )och Oliver Renzler (ITA)

De första åren var tävlingen drabbad av extremt dåligt väder och nu har man flyttat tävlingen från senhöst till våren.
Sedan 2007 har tävlingen körts och då med 22 stycken startande ekpiage. Då fanns det bara en klass, "Extreme". 
Genom åren ha fler klasser tillkommit och det senaste året var det ca 55 deltagare i fyra klasser.
Nytt för i år är att man lagt på en tävlingsdag, totalt är det tre dagar och en natt som man åker.
Klasserna är: ATV-Extrem, ATV-Open, Quad och SideXSide.


Själva tävlingen består i 6 st etappåkningar, 2 per dag i tre dagar. Etapperna körs både på dagen och natten, i skog och i stadsmiljö.
Söndagens trialbana i stadsmiljö ligger utanför Transylvaniens största shoppingscenter.
Något som är intressant är att man har ett miljötänk över tävlingen så det är så lite vägvisningar, och snitslade banor som möjligt. Man blir diskvalificerad om man skräpar ner t.ex.
Nästan all körning sker med GPS på tracks som tillhandahålls av arrangören, gps får man dock stå själv för. Garmin är det enda alternativet. "Hunt the wolf" är nästan som höghastighets-geocaching, man skall samla på sig GPS punkter på snabbaste sätt, varje GPS punkt är en "Wolf",  den som har flest "Wolf-GPS-punkter" på snabbast tid vinner. Och det är det här som gör denna tävling lite speciell och kul.
Du behöver inte vara den bästa föraren, du måste även kunna navigera och orientera dig. Självklart är uthållighet och en stor dos tävlingsinstinkt färdigheter som kommer att göra skillnad om det blir prispall eller inte.
2009 hamnade överraskande den blott 15-årige Sever Ciujdea i topp som snabbaste förare men efter genomgång av hans GPS fick han tyvärr så mycket straffpoäng att han till slut hamnade på en tredje plats.

Perfekt underlag för ett par ITP Bajacross!
Förra årets vinnare,  Laroslav Katrinak är en gammal enduro förare som varit världsmästare 1991 och fått en hedrande niondeplats i 2007's upplaga av Dakar-rallyt.  Efter en levertransplantation bytte han disciplin och gick över till ATV/Quad racing.
Idag är han sponsrad förare och kör i Can-Am's team. Can-Am kan även stoltsera med varje förstaplats inom Extreme klassen sedan starten 2007.


2010 års vinnare Laroslav Katrinak från Slovakien.
Varje etapp är mellan 50 och 100 kilometer, tar ca 1-2 timmar att genomföra,  området som man kör på består av varierad terräng, allt från raviner, berg till öppen mark och lerhål.

Att ATV är kärlek på fyrahjul visste vi redan.
GoogleEarth bild på åkområdet. Ca 20 km på vertikalen.
Tävlingen har fått mycket beröm över att vara väldigt väl organiserad. Man gör mycket för att underlätta och locka folk från alla länder i Europa. Till exempel så kan man få hjälp med transporter till sin ATV/UTV från olika länder i Europa. Kostnaden ligger mellan 200 och 400 euro. Riktigt bra idé!
Anmälan till tävlingen ligger på 190 Euro fram till 15 April, efter det kostar anmälningsavgiften 240 euro.
Datum 2011 för tävlingen är 20-23 April. Mer information om tävlingen hittar ni  här.
Kan man hoppas på att det kommer finnas svenska åkare i detta grymma race redan 2012?

4 kommentarer:

 1. Skulle vara satans skoj! Men då e de att lägga sig i hård träning redan nu! :)

  SvaraRadera
 2. 2011-10-19 : HUNT-THE-WOLF 2012 FROM 25 TO 28 April

  Get ready: the 6th edition of the most fascinating ATV/Quad/UTV-race of Europe will take place over the Easter weekend 2012 (25-28.4.2012). More info will follow soon

  SvaraRadera
 3. Wow, great to hear!
  Please keep us updated, we might participate..;)

  SvaraRadera