tisdag 4 oktober 2011

Eftersöksutbildning Väddö

ATV Stockholm's Sir Anders rapporterar från en bra utbildning

300 kubik för lite och inga Mudzillas. Dock unik.


SATVF region Stockholm har i helgen inlett ett samarbete med Polisen i vår huvudstad. Utbildningen innebar eftersök av försvunnen person, spårning med ATV.


Natursköna miljöer

Redan på fredagskvällen for de flesta deltagarna upp till Väddö Skjutfält för att slippa kliva upp så tidigt på Lördagsmorgonen. Det var en underbar morgon i LV-byn som började med frukost serverad i restaurangen kl 08:00.


08:30 var det sittning i skolbänken . Kusen började med en introduktion i LSO (Lagen om skydd mot olyckor) Där vi fick reda på hur kedjan från anmälan till beslutet om att anskaffa LSO.

Lunch:

Åka kan han. Men inte äta själv.

Mycket snack, lite verkstad.

En 40 årig man,flintskallig, något halt, passerade här för ca 7 dygn sedan...

Efter maten så fick vi äran att få en lektion i spårning m.m. av Clive Swombow pensionerad polis från Wales. Denne glade och skämtsamma lilla farbror reser runt i hela världen och undervisar i eftersök och spårning. Det var mycket intressant och givande, mycket roligt var det i slutet på lektionen när vi fick gå ut och testa det vi lärt oss. Tydligen så hade det gått in i huvudet på oss för man hade fått en helt ny syn på märken på marken. Han varnade oss om att det kan leda till att ingen vill gå på promenad igen med en. Tydligen kan det leda till att man blir lite besatt av att spåra när man nu vet hur och vad man ska titta efter.
Den mänskliga blodhunden Clive går igenom grunderna


Middag:

Det serverades en trerätters måltid som höll mycket hög klass.
Efter middagen så hade vi en kul övning. Det var en kombo av tipsrunda och spårsök. Det hade lagts ut ett antal golfbollar i anknytning till stigen/skogsvägen som frågorna var uppsatta på.
Som vanligt så var vi några som struntade i starkare drycker till maten så vi tog en mycket efterlängtadmörkerkörning på ett mycket trevligt körområde.
Kvällen avslutades med valbar dryck tillsammans med några poliser i civila kläder. Mycket skratt blev det!Söndag 08:00:Frukost.
Briefing i samlingslokalen.
Här började dagens utomhusövning.

Vi får reda på att en familj kommit ifrån varandra på en svampplocknings tur. En vuxen och ett barn är anmälda försvunna.Vi delas upp i grupper på 3-4 st och blir tilldelade radio och ett segment (ett markerat område) på en karta. Uppgiften ät att söka upp nummermarkerade föremål som har lagts ut på på de ledstänger som går att finna (Ledstänger = väg, stig, diken, kraftledningar m.m.)

När man funnit ett objekt så ropade man via radio in sitt fynd men använde radio och sa bara numret som de var märkt med och lät det ligga kvar för nästa grupp att finna. När man var klar med ett segment så blev man tilldelad nästa. Vi avbröt för lunch mitt på dagen för att sedan återuppta sökandet.
15:00

Vi blev återkallade till samlingslokalen för utvärdering och överlämnade av intyg för genomförd kurs. Allt avslutades med grupp fotografering och många adjö.


Summering:

Helgen var mycket över förväntan för både oss som deltog och ännu mer för polisen som vart väldigt imponerad över vårt entusiasm och brinnande intresse. Det kommer garanterat leda till att vi kommer inleda ett samarbete vilket är en lyckad början för oss ATV'are i Stockholm att bevisa att vi kan göra annat än köra "olagligt"...

Tunga bevis.

Ett stort tack till poliserna från Vallentuna distrikt.

Christina Bergström

Kristian Bergström
Hans Larsson
Stefan Dahlgren
Bengt Gustafsson

Instruktör:
Clive Swombow

Och ett jättetack till LV-byns personal!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar