söndag 29 april 2012

ATV Träff i Gröndal


Anton visar vart skåpet skall stå.

Gröndal har man ju hört talas om men aldrig masat sig iväg till. Och eftersom vi alltid här vill promota de lagliga alternativen så kändes det självklart med ett litet besök där.
Gröndal ligger mellan Kvicksund och Eskilstuna, här finns ett utbud av olika motorsporter såsom Motorcross, banåkning, speedway och offroad. Avgift för dagen var endast 200 kronor.

Avlastning.

Jag hade ingen aning om hur stor det här området är men det var riktigt stort och avgränsningarna var enkla, tågspår i norrost, väg i norrväst, vita markeringar sydväst och åker i sydost. Området är enligt mina mätningar ca dubbelt så stort som Nyköpings MK.
Under förarmötet informerades detta om avgränsningarna och att det fanns en massa spår man kunde följa men om man inte kände för det så var det... friåkning över hela området!


Förarmöte med salut.
Och vilken uppslutning det var! Jag tror att det var ett 30-tal med ATV och säker lika många 4x4 bilar. Riktigt kul med så många. Och det är ju inga problem att samsas om området med bilarna från att ATV perspektiv, eftersom det fanns plats åt alla. Faktum är att vi stötte bara på bilarna bara två-tre ggr.

Så efter ett sedvanligt kanonskott startade åkningen. Eftersom det inte fanns tid att förlora och vi ville verkligen gå igenom området grundligt så hastade vi ut i de södra delarna.Träsket i söderskogen
Riktigt fina endurospår, dock ganska stenig terräng men inte så aggresivt som på Säterbanan. Det handlar ju om spårval så det är ju bara att koncentrera sig lite mer så går det bra. Vi stötte på ett par diken och ett para riktigt leriga spår där gruppen stannade för att leka av sig. I slutet av denna repa hittade vi ett fantastikt litet träsk i en glänta som hade perfekt djup för att brumma runt i. Riktigt trevlig avslutning på första passet.Stefan attackerar endurospåret
 


In i depå för att äta lite, Gröndal har ju alla faciliteter som man kunde önska, toaletter, duschar och matutskänkning. Hamburgare och dricka, femtio  spänn, som hittat!
Efter lunchen var det bara att ge sig ut igen, nu var det dags att ta sig an det lite större området på norrsidan.Tvätthålet

 Vi startade med breda endurospår i rullstensgrus. På vägen hittade vi ett perfekt vattenhål att tvätta hojjarna, nära beläget P-platsen så hit var det bara att komma tillbaka till in innan man skulle ge sig hem för att vaska av det värsta skiten. Norra sidan av skogen är av lite annan karaktär, lite sumpigare, inte riktigt lika stenigt och en massa underbara berg och hällar man kan klättra runt på.


Här hittade vi ganska avancerat åkning i klättringsväg. Vi var nog ett tiotal som med blod svett och tårar tog oss upp södervägen på berget. Brant, halt och och jäkligt roligt var det.

Till vänster ser vi Stefan ta sig an några uppvisnings-sladdar på crossbanan.Eddie och undertecknad kollar lerkvaliteten.

Eftersom området var så stort så sa man på förarmötet att det vore kul om alla kunde träffas kring det stora surhålet vid tvåtiden. Sagt och gjort, är det surhål så är vi där. Vi pratar ett längre grävt dike med relativt hård botten, perfekt att träna tung leråka i. Plussa på det lite mera sanktmark och några krondiken. Riktigt roligt lekplats. Och plats för alla att se vad för tokigheter som händer.

Stilstudie i hur man tvättar hojen.
Man behöver inte 30" Outlaws med crushlockers för att regera ett surhål.
Man behöver inte ens en hoj för att regera ett surhål.

Bilar som atackerar diken blandat med ATV's med uppflyttade kylare som plöver sig fram i 80 cm blaskigt lervatten. perfekta omständigheter. Och alla vet att det går inte att sluta leka när det är så här. Anton avslutade sin session med att helt enkelt lämna hojjen på sidan och istället köra simhopp i skiten.


Träffen nere vid surhålet var en riktigt bra idé, då kunde bil och ATV folket stå och tjöta lite med varandra och snacka ihop sig över sina intressen. Och självklart stå och heja på varandra med applåder och glada tillrop förbrödrar ju massor. Stefan från Mudhogs visade på hjältemod när han bara hoppade ner i skiten för att fästa dragstroppen på Jeepen som satt som gjuten i diket. En riktig ATV åkare blir bara glad om man får stå i lårdjup lera helt enkelt.

Vuxna män som kramas i skogen. Inte ett öga torrt.

En av dagens höjpunkter var denna Jeep som fick sig en tortyr av sällan skådat slag till publiken stora förtjusning! Målet var att ta sig över ett dike. Med alla medel tillåtna. Det var nära men räckte inte riktigt till...
Inga kompromisser helt enkelt.

Karta över området, det är ca 1,5 x 1,5 km. Om ni vill detaljstudera så är det bara att kika in på denna GoggleMaps länk

Ni som inte var där missade en underbar dag i solsken på ett riktigt bra ställe. Faktiskt så bra att jag undrar
inte om det här kan vara nummer ett i Sverige vad det gäller ATV åka. Här finns ju allt, ytan, crossbanan, endurspåren, klättringarna, surhålen, friåkningen, lerängar.. Skulle det nu också finnas en ordentligt spolplats så hade det varit absolut helt perfekt! Totalt vart det tre mil åka denna dag. Det kändes i kroppen dagen efter, hård terräng tar helt enkelt hårt på kroppen.


Såklart är man sist iväg. Det gäller ju att maximera åkningen.

Det här är ett riktigt bra område till att lägga en helgträff på. Även som tävlingsområde är dettta en bra plats. Kanske dags att gräva en mudracebana..? Man kan bara önska att arrangörerna tar sitt förnuft till fånga och gör slag i saken och ordnar långträff. Jag kommer garanterat att åka dit. När är nästa datum..?
Som vanligt när vi har varit ute och skitat ner oss har vi filmat och fotat. Det blev denna gång MYCKET bilder och riktigt bra film! Ni kommer att hitta filmen som vanligt på våran youtubekanal http://www.youtube.com/atvstockholm

Alla bilder utom kartan kommer från Anders Lindberg.1 kommentar:

 1. Hej

  Vilket trevligt reportage. Och helfrän och proffsig film!

  Riktigt kul att som arrangör läsa alla positiva kommentarer omkring våra träffar. Som i alla föreningar är vi några få som ordnar med mycket och då är det extra roligt att få omdömme att vara ett av Sveriges bästa områden.
  Flerdagarsträff har vi haft och det kör vi säkert flera gånger. Spolplatta finns, men vi har lite fix med vattnet. Så nästa gång kanske...

  Välkomna tillbaka!

  HOGI

  SvaraRadera