måndag 16 april 2012

Destination Säfsen

Vi skall vara så glada över det klimat vi har, med både vinter och sommar.
Problemet är att man alltid längtar efter det ena när man har det andra...
Att köra i snö är ändå i en klass för sig. Nästan lika kul som lera men med fördelen att när man är klar så är hojen ordentligt tvättad. Nu är ju som sagt var vintern nästan helt slut och Kung Bore börjar släppa sitt grepp om oss.

Men OM man nu skulle vilja ha det bästa av två världar finns det faktiskt lösning på det! Svaret heter ju förstås Säfsen. I år anordnades det första officiella SM i SnowMud race just där.

En sisådär tre tjog med hojar och några hundra åskådare på plats i Säfsen.

Bakom arrangemanget stod Teränggruppen med den evigt outröttlige Rolf Atterling i spetsen. Till detta tillkom även en handfull sponsorer såsom Duells, Highlifter, Rindab och Säfsen Stugbyn m.m
Roffe är ju en jäkel på att skapa lite buzz kring sina händelser och lura dit allehanda media. Mest imponerande på rapporteringen blir nog Destination Polaris som var där och filmade och gjorde reportage.
Michael, Jared och Scott. Triangeldrama.
Men även lokala medier och branschtidningar var där.
Kul är att även se flera svenska handlare och återförsäljare på plats! Det borde ni vara på alla träffar så att man får ansikte, bättre kommunikation och brobyggande mellan konsumenterna och handlarna! Och sen att Scott Smith från Highlifter hade masat sig ända från Shreveport, US för att komma och hälsa på är ju helt fantastiskt kul. Ni skall veta att detta är hans första gång över Atlanten. Och till förmån för Milano, Rom, Paris och London valde han helt sonika... Säfsen!
Det här var mitt första år på detta event och om jag inte missminner mig så är det tredje året detta event körs.

Fredagen ver en meet and greet dag. Förarmötet ägde rum i restaurangen på stugbyn efter middagen. Och jösses vilken middag, Mathias från stugbyn berättade att just kvaliteten på maten var det extra noga med. Och det märktes, riktigt, riktigt gott.
Jag tror att undertecknad åt sig 1500-tals mätt. Köttet och efterrätten var helt sjukt gott helt enkelt. Rap.
Det rinner i min munfortfarande bara jag tänker på den där efterrätten...


Alla VET väl att hjälmlampan är den som är viktigast..?
Efter ett något kaosartat förarmöte var det dags för lite lekfull tävling. Bästa ljusinstallation. Publiken fick rösta fram sin favorit genom att sätta sig på den hoj som förtjänade detta. En bra ATV tävling med tanke på att de flesta hade sig en middagsöl innanför rocken. Undertecknad hade fler än så.
Därav bortfallet av vem som tog hem denna blingbling-grens förstapris..Även en spontansafari hanns med på Fredagen, innan middagen. Tyvärr kunde jag inte deltaga på den blev upptagen med att testa föret i backen med mina nya Sedona Buzz Saw´s... Recension på det kommer inom kort. Det var safariåkningar alla dagarna. Söndagens körning bestod mestadels av filmande av polaristeamet. Skall bli extremt intressant att se hur de vinklar detta. Man kan anta att det blir en total motsats till pajasernas produktioner på svenska ABC nytt.
-Inget jävla fulåka nu grabbar. Må bäste man vinna.


Lördagen hade ett rejält späckat schema, det var ju flera discipliner som skulle avhandlas. Men innan all tävling så skall det förstås blåsas lite i Alkotestaren och det gick ju som vanligt riktigt bra för de flesta.

Spår av Hellman.
Första tävling var SnowMudRace. En ca 300 meters kurvig bana med fyra ekipage i varje heat.


Som vanligt så var det mycket Trödje och Avesta. Johan Hellman från Avesta dök upp med en Quad utrustad med snödäck.. Första heatet såg sådär ut med en massa donuts. Men efter lite övande och inte så hetsig gas vart det mera nervöst bland ATV maskinerna.

Skulle han plocka hem hela skiten med bara tvåhjulsdrift?
Det surrades friskt i startfältet och flera av förarna hade pingpongögon när Johan visade på att han behärskade inte bara gasen utan även styret på sin hoj.

Men det vart bara en andraplats för Johan i A-klassen. Men fortfarande var många på helspänn. Ty den gasglade masen från Avesta skulle ju även dyka upp i parallellracet senare....
I B-Klassen stal Trödjeligan både första och andraplatsen i SnowMudracet, Kennet Lindström i topp, Patrik Forsling som tvåa och Johan Hellman från Avesta åkte på en tredjeplats. Grattis grattis grabbar. Snart har ni material så det räcker till ett bojsänke av alla era medaljer däruppe i Trödje.

Intressant var att alla i B-final åkte på MudBug däck. Ett vinnardäck för snö helt enkelt!


I Proklassen vart det följande resultat:
1) Kalle Kokko, Stockholm
2) Patrik Forsling, Trödje
3) Johan Hellman, Avesta

I A-Klassen såg det ut som följande:

1) Peter Hillbom, Gävle
2) Johan Hellman, Avesta
3) Johan Ekehov, Fredriksberg

Sen vart det ju storslam för Thomas Glaad med sin turboladdade Arctic Cat, han tog hem både parallellracet och up-the-hill. Imponerande! Kul att det vart flera Stockholmare på pallen. Och kul att hojen inte körde sin ångloks-uppvisning som verkligen blev en publikfriare sist i Brändåsen. Det var kul men såg så dyrt ut.

Här preppas det en utmanings-kulle för winchgrenen.


Tävlingarna vart riktigt spännande och det vart ett par riktiga rysare som inte avgjordes förräns den sista metern var kvar. Undertecknad stod vid mållinjen och såg Johan Hellman plocka in 30 meters försprång på Robban Schritter... Det är inte ofta man ser vuxna män gråta. Men jag kan lova att Robban inte låta bli att titta islket snett på en quad resten av detta år.
Men som goda sportsmän dessa herrar är så är det inte långt från glåporden till omfamningarna. Fast fasen vad nära det var Robban... Det kommer du se i slowmotion i filmen som kommer om några dagar.Rindabs Commander. Ordentligt stekigt med måsvingedörrar.

Tyvärr var jag tvungen att lämna in lite tidigare än önskat.
Legenden Groth fyllde ju 40 och sådana kalas får man ju inte banga helt enkelt. Så vid tretiden på Lördagen lämnade jag motvilligt Säfsen med sin goda mat, soliga väder, trevliga stugor och cirka 80 glada ATV åkare bakom mig.
Nästa år åker jag nog dit igen. Mest för att kolla på tävlingarna och för att det är ett ypperligt tillfälle att ta med sig familjen till.

Ni som såg mig på plats vet ju att det satt en kamera i handen. Så det är bara att slå sig till ro och vänta in lite rörliga bilder.

1 kommentar:

  1. Gryyyymt! Bra filmat/redigerat i vanlig ordning!

    SvaraRadera